Sper ser med stor oro på det omfattande olicensierade spelandet i Sverige. Statens ambition är och har varit att ta kontroll över spelmarknaden så att spelandet sker inom licenssystemet. Trots det ser vi att spelmarknaden brottas med allvarliga problem. Olicensierat spel, fem år efter omregleringen, underminerar inte bara kanaliseringsmålet, utan utsätter också spelare för risker med osunt spelande. Den nuvarande situationen med ett stort utflöde av spelare till den olicensierade och olagliga marknaden måste stoppas.
För att vända utvecklingen har Sper i en skrivelse uppmärksammat regeringen på behovet av fem utpekade åtgärder.
1. Ändra spellagens tillämpningsområde
Enligt nuvarande lagstiftning anses onlinespel som inte riktas till den svenska marknaden inte tillhandahållna i Sverige. Sper föreslår att lydelsen i spellagen 1 kap. 2 § ändras med innebörden att ett onlinespel ska anses vara tillhandahållet i Sverige om en spelare som är bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige kan delta i detta.
2. Utred möjligheten att blockera webbplatser som erbjuder olicensierat spel
Enligt nuvarande lagstiftning anses onlinespel som inte riktas till den svenska marknaden inte tillhandahållna i Sverige. Sper föreslår att lydelsen i spellagen 1 kap. 2 § ändras med innebörden att ett onlinespel ska anses vara tillhandahållet i Sverige om en spelare som är bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige kan delta i detta.
3. Ökade resurser till stödlinjen
En spelare som stängt av sig i Spelpaus borde kontaktas inom 24 timmar och erbjudas stöd. Sper föreslår därför att Stödlinjen får ökade resurser för att kunna nå ut till spelpausade individer snabbt och effektivt för att bland annat motverka fortsatt spelande på olicensierade sajter.
4. Ställ hårdare krav på snabblån
Regeringen har redan föreslagit förändringar i lagstiftningen för att reglera snabblån, och Sper anser att dessa förslag bör genomföras snarast möjligt. Hårdare krav på snabblån skulle också komplettera nyttan med Spelpaus genom att förhindra att personer efter en avstängning fortsätter att spela olicensierat med lånade pengar.
5. Inför ett lånestoppsregister
Sper föreslår ett lånestoppsregister för snabblån, likt Spelpaus, för att man ska kunna stänga av sig från att ta lån. En möjlighet till lånestopp skulle också komplettera nyttan med Spelpaus genom att göra det svårare för personer att finansiera sitt spelande med snabblån, till exempel efter en avstängning i Spelpaus så att man inte har möjlighet att fortsätta spela på olicensierat spel.
Olicensierat spel, fem år efter omregleringen, underminerar inte bara kanaliseringsmålet utan utsätter också spelare för risker med osunt spelande. Trafik från Sverige till olicensierade spelsidor har ökat dramatiskt från tiden för omregleringen, det vill säga första kvartalet 2019, fram till idag. Målet för kanaliseringen var 90 procent. Nu kan det vara så lågt som 71 procent under det andra kvartalet 2024, enligt ATG:s analys av webbtrafiken till olicensierade sajter.
Att en stor del av spelandet, framför allt på onlinecasino, sker utanför den licensierade spelmarknaden är dåligt för branschen och regleringen i stort men framför allt för konsumenten. De som spelar olicensierat omfattas inte av det starka konsumentskydd som den licensierade marknaden omfattas av. Olicensierade sajter betalar inte spelskatt i Sverige och står utanför statens kontroll och tillsyn, vilket innebär att de kan agera utan att följa omsorgsplikten och kraven på insättningsgränser eller hänvisa till möjligheten att stänga av sig i Spelpaus. De olicensierade bolagen följer inte heller de strikta svenska reglerna mot penningtvätt och utgör därför en närmast vattentät plats för kriminella.