Nyheter

Swedish Gambling Award 2023 har öppnat!

En ny omgång av Swedish Gambling Award (SGA), den årliga utmärkelsen där hållbara initiativ på den svenska spelmarknaden hyllas, har öppnat.

Swedish Gambling Award 2023 anordnas gemensamt av branschorganisationerna Sper, Spelbranschens Riksorganisation, och BOS, Branschföreningen för Onlinespel.

Genom Swedish Gambling Award vill vi lyfta fram de goda initiativ, organisationer och ledare som har bidragit till arbetet som ökar ansvarstagandet och en hållbar utveckling i spelbranschen, säger Maria Wennerberg Sedigh, vd för SPER.

Alla initiativ, projekt och kampanjer men även organisationer och ledare som bidrar till en mer hållbar, modern och sund spelbransch är välkomna att vara med i tävlingen.

 • Inom Ledarskap kan man delta i kategorierna Person och Organisation
 • Inom Hållbarhet kan man delta i kategorierna Spelansvar och Samhällsansvar
 • Inom Kundnöjdhet kan man delta i kategorierna Effekt & NKI och Marknadsföring

Med utmärkelsen vill vi premiera mod och nytänkande och hylla förebilder i hopp om att inspirera andra att följa samma väg, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS.

Tävlingen öppnar nu för bidrag och det går att skicka in tävlingsbidrag fram till den 3 april. De nominerade bidragen utses i maj och årets vinnare koras under prisutdelningen som sker den 15 juni 2023.

Juryn består av Maria Kausits, analytiker och partner SB Insight, Jenny Nilzon, affärsområdesansvarig På AB, Sandra Hanson, advokat vid Advokatfirman MarLaw AB, Hanna Riberdahl, vd Sveriges Annonsörer, Leif Almgren, senior spelkonsult, Magnus Berglund, vd Kinglet och Ann-Sofie Olsson, managementkonsult och juryordförande.

På hemsidan www.swedishgamblingaward.se finns mer information om utmärkelsen.

Åtgärder mot olaglig spelverksamhet och organiserad brottslighet inom idrotten

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen om åtgärder mot olaglig spelverksamhet och matchfixning för att säkerställa en sund och säker spelmarknad. Regeringen föreslår bland annat

 • En möjlighet för regeringen att besluta om vilka uppgifter om betalningsförmedling som betaltjänstleverantörer ska vara skyldiga att lämna för att skapa ett effektivare system för betalningsblockeringar till olicensierat spel
 • En möjlighet för Spelinspektionen att köpa speltjänster online under dold identitet, så kallat testköp, för att kontrollera att spellagens licenskrav och främjandeförbud efterlevs
 • Utökade möjligheter för spelbolag och idrottsförbund att behandla personuppgifter för att motverka matchfixning
 • En skyldighet för spelbolag att lämna ut uppgifter till Polismyndigheten som behövs för en utredning om brott i samband med spel

Sper ser positivt på de åtgärder som regeringen föreslår.  Tillsammans med det nyligen beslutade uttryckliga förbudet mot främjande i spellagen kommer förändringarna att bidra till att olicensierat spel kan förhindras. Sper står också bakom förslagen för att motverka matchfixning, Redan hösten 2019 överlämnade Sper, tillsammans med Bos och Riksidrottsförbundet, en skrivelse till Finansdepartementet avseende behovet av en aktör som har ett tydligt ansvar för att samla in, sammanställa, analysera och sprida information om misstänkt matchfixning. Skrivelsen pekade också på behovet av att kunna dela denna information mellan berörda aktörer. Sper ser väldigt positivt på att regeringen förslag möjliggör just detta. Åtgärderna kommer att underlätta arbetet med att motverka matchfixning.

Maria Wennerberg Sedigh, vd Spelbranschens Riksorganisation
Sper spelreglering

Åtgärder för en förstärkt spelreglering och en sund ock säker spelmarknad

Kulturutskottet har behandlat regeringens proposition (2021/22:242) om en förstärkt spelreglering. Utskottet föreslår i sitt betänkande att riksdagen ska besluta om krav på tillstånd för spelprogramvara, ett förbud mot att främja olovligt spel och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel. Utskottet ställer sig dock inte bakom regeringens förslag till ett justerat måttfullhetskrav vid marknadsföring av spel. Utskottet anser att det är ett försök att införa en riskklassificering bakvägen som ytterligare riskerar att urholka den reglerade marknaden för de aktörer som har löst licens, betalar svensk skatt och upprätthåller ett högt konsumentskydd och som med ett justerat krav inte har möjlighet att marknadsföra sina produkter i vidare utsträckning. Dessutom anser utskottet det vara alltför tidigt att genomföra ändringar på marknadsföringsområdet eftersom praxis just har upprättats. Utskottet ställer sig inte heller bakom att överenskommelsen mellan Sverige och Finland om automatspel på fartyg i internationell trafik sägs upp. Riksdagen fattar slutligt beslut den 23 november.

Regeringen har vidare aviserat att regeringen planerar att lämna en proposition till riksdagen i december om åtgärder för en sund och säker spelmarknad.

Det är glädjande att riksdagen nu fattar beslut som innebär att konsumentskyddet stärks och att det olicensierade spelande kan motverkas. Sper är också mycket positiva till att regeringen nu förbereder ytterligare en proposition inom området som vi hoppas kommer att innehålla fler förslag som hindrar olagliga aktörer att agera på den svenska spelmarknaden och åtgärder för att motverka matchfixning.

Maria Wennerberg Sedigh, vd, Spelbranschens Riksorganisation

SpelAkademin 2022

Årets SpelAkademi arrangerade av Spelbranschens Riksorganisation tillsammans med Svenska Postkodlotteriet. Programmet fokuserade på balansen mellan affär och spelansvar, underhållning och måttfullhet. Effekter av omregleringen och hur spelbranschen kan bli mer hållbar för att attrahera framtida konsumenter diskuterades. Vi avslutade med en diskussion om spelreklam och media. För dig som inte deltog och för dig som vill återuppleva dagarna har vi samlat bilder, filmer och presentationer.

Sper stärker organisationen

Spelbranschens Riksorganisation, Sper, stärker organisationen och anställer Eva Sjöberg som senior rådgivare från och med den 15 juni. Med erfarenhet från bland annat Finansdepartementet kommer hennes fokus vara att stärka och bredda branschorganisationens medlemserbjudande och utveckla ansvarsarbetet.

̶  Eva är lösningsorienterad och pragmatisk och jag är väldigt glad över att kunna stärka organisationen med hennes unika kompetens. Hon har ett positivt förhållningssätt till att utveckla spelbranschen till en sund och modern marknad, säger Maria Wennerberg Sedigh, vd Spelbranschens Riksorganisation.

Eva Sjöberg kommer närmast från Almi Företagspartner AB där hon arbetat med styrning, ledning, samordning och verksamhetsutveckling ur ett koncernövergripande perspektiv med ansvar för ägarstyrning och ledningsfrågor. Innan dess arbetade hon på Finansdepartementet med bland annat spelreglering.

̶  Jag tycker att spelbranschfrågor är både intressanta och utmanande. Branschen utvecklas ständigt inom många områden och inte minst därför känns uppdraget i Sper roligt och utvecklande, säger Eva Sjöberg.

Random State ny medlem i Sper

Random state har valts in som medlem i Spelbranschens Riksorganisation, Sper. Random State skapar nya intäktsmöjligheter för organisationer som bidrar till civilsamhället. I och med medlemskapet i Sper ställer de sig bakom Spers arbete för att skapa en mer hållbar spelbransch.

Random state tillhandahåller en certifierad spelplattform för svenska lotterioperatörer. De bedriver även konsultativ verksamhet med fokus på lotteriverksamhet, affärsutveckling och compliance för speloperatörer och ideella organisationer. Random states vision är att genom teknisk innovation och kunskap skapa intäktsmöjligheter till organisationer som bidrar till civilsamhället.

− Vi vill genom Sper vara med och påverka andra spelbolag att ta större spelaransvar. Det är hög tid att spelbranschen visar att det dåliga ryktet inte är applicerbart på majoriteten av aktörer och att det finns spelbolag som tar sitt sociala ansvar, säger Joakim Hökegård, vd Random state.

− Vi ser positivt på att fler aktörer vill vara med och ta ett gemensamt ansvar för utvecklingen i spelbranschen. Att Random state ansluter sig till Sper visar att frågan om en hållbar och sund framtid tas på allvar i leverantörsledet, säger Maria Wennerberg Sedigh, vd för Sper.

Vinnarna av Swedish Gambling Award 2022 utsedda

Den 30 mars korades vinnarna av årets Swedish Gambling Award, den årliga utmärkelsen där hållbara initiativ på den svenska spelmarknaden hyllas. Vinnarna i de sex kategorierna är Random State, Spelfriheten, Svenska Spel, Betsson, Kindred och Axel Lyckberg.

−Vi har haft ett givande och riktigt intressant arbete med att gå genom årets många bidrag i Swedish Gambling Award. Över lag har bidragen hållit en väldigt hög nivå, i arbetet med att utveckla branschen i en hållbar riktning. Ett stort och välförtjänt grattis till alla vinnande bidrag, sägerAnn-Sofie Olsson, juryordförande för Swedish Gambling Award.

Swedish Gambling Award arrangeras av Sper, Spelbranschens Riksorganisation, och Bos, Branschföreningen för Onlinespel. Ett viktigt syfte är att premiera ansvarstagande och hållbara initiativ som har gett önskad effekt.

De sex vinnande bidrag hyllats vid en digital prisutdelning som finns att ta del av här. https://vimeo.com/event/1961214/0d13193546

Året jury består av: Hanna Riberdahl, vd Sveriges Annonsörer, Magnus Berglund, vd Kinglet, Anna Berggren, ledarskapskonsult, Leif Almgren, senior spelkonsult, Mats Georgson, vd Georgson & Co och Maria Kausits analytiker och partner SB Insight och Ann-Sofie Olsson Managementkonsult samt ordförande för tävlingen.

Årets vinnare i Swedish Gambling Award med motiveringar:

HÅLLBARHET/SAMHÄLLSANSVAR: Allt-i-ett-lösningen – Random State   

Med ny teknik och skalbar potential öppnas möjligheter för gräsrötter att växa – från den lilla föreningen till den stora organisationen. Kategorin avgjordes på målfoto och juryn ser nu förväntansfullt fram mot att följa Random State och utvecklingen för deras allt-i-ett-lösning. Förväntningarna är stora!

HÅLLBARHET/SPELANSVAR: Unblurred – Spelfriheten

Spelbranschen tar allt mer ansvar, men ett av årets bidrag stack särskilt ut. Årets vinnare lindrar inte bara symptomen, utan tar tag i problemet. Spelfriheten, med projektet Unblurred, visar att deras verksamhet och kommunikation gör mätbar skillnad för konsumenter. En klar segrare i en tuff kategori.

KUNDNÖJDHET/EFFEKT & NKI: Omsorgssamtal – Svenska Spel

Ofta jagar man kundnöjdhet genom att göra kundupplevelsen enklare, snabbare, eller intensivare. Men med personliga omsorgssamtal gör Svenska Spel det oväntade och manar till eftertanke. Bidraget skulle så klart platsat i spelansvar också, men förtjänar att vinna i denna kategori då en haft en mycket positiv påverkan på kundnöjdheten. Hela 80 procent som blivit kontaktade upplever det positivt! Well played, Svenska Spel, well played.

KUNDNÖJDHET/MARKNADSFÖRING: Fimpen/Marketing that adds value – Betsson Group

I en värld där marknadsföring ofta ses synonymt med reklamkampanjer och kortsiktig

 Konvertering som riskerar att driva på reklamtröttheten väljer Betsson att skapa kvalitetsinnehåll där genomsnittstittaren tittar hela 17 min i sträck. Det är uppenbart en långsiktig satsning, då serien nu är inne på sitt fjärde år och ger värde både åt kunderna och Betsson. Den skapar en emotionell känsla för Betsson som är mer än snabba vinster och bonusar. Juryn är imponerad och hockey-klubbade dem som vinnare.

LEDARSKAP/ORGANISATION: The Sustainable Gambling Conference – Kindred Group

The Sustainable Gambling Conference är en årlig branschkonferens som har initierats och arrangerats av Kindred för att öka samarbetet inom spelbranschen och driva utvecklingen av spelansvarsfrågan. Genom denna konferens har Kindred skapat en mötesplats för spelbranschen att diskutera gemensamma dagsaktuella frågor. Initiativet är högt uppskattat i spelbranschen och vi ser fram emot en fortsatt livlig och utvecklad mötesplats

LEDARSKAP/PERSON: Axel Lyckberg – Playscan / Svenska Spel

Axel Lyckberg gör skillnad på riktigt. Han besitter en unik kombination av kompetens genom sina kunskaper i psykologi och dataanalys. Han arbetar ständigt för att hitta indikatorer som gör det lättare för spelbranschen att förebygga spelproblem. Genom sitt genuint brinnande intresse och engagemang för spelproblem hittar han lösningar som bygger på fakta. Axel har en hög integritet och därigenom en hög trovärdighet att driva spelansvarsfrågor. Vi ser dig Axel och vad du har åstadkommit så här långt i branschen. Vi ser fram emot att du fortsatt driver spelansvarsfrågan till nya insikter.

                                                      

Dessa kan vinna årets Swedish Gambling Award

Swedish Gambling Awards 2022 – Årets nominerade bidrag

Juryn har sagt sitt. Här är listan på de nominerade bidragen i årets upplaga av Swedish Gambling Award, den årliga utmärkelsen där hållbara initiativ på den svenska spelmarknaden hyllas. Dessa nominerade bidrag har chansen att kamma hem belöningar vid prisutdelningen den 30 mars.

Årets jury består av 7 namnkunniga personer: Hanna Riberdahl, vd Sveriges Annonsörer, Magnus Berglund, vd Kinglet, Anna Berggren, ledarskapskonsult, Leif Almqvist, senior spelkonsult, Mats Georgson, vd Georgson & Co och Maria Kausits analytiker och partner SB Insight och Ann-Sofie Olsson Managementkonsult samt ordförande för tävlingen.

-Vi har haft ett intressant och svårt arbete i juryn, eftersom årets inskickade bidrag håller en imponerande nivå. Ett stort grattis till alla nominerade bidrag, säger Ann-Sofie Olsson, juryordförande för Swedish Gambling Award.

Listan på nominerade bidrag innehåller många inspirerande exempel på hållbara initiativ som bidragit till att spelbranschen tar ett större ansvar och bidrar till en positiv samhällsutveckling. Dessa nominerade bidrag har nu chansen att bli belönade vid en digital prisutdelningen den 30 mars.

SAMHÄLLSANSVAR – HÅLLBARHET              

 • 30/30 FUND, Kindred Group
 • Idrott för alla, Svenska Spel
 • Extra Covidstöd, Svenska Postkodlotteriet
 • Allt-i-ett-lösningen. Random State
 • grit:lab – en tech utbildning för alla, Paf

SPELANSVAR – HÅLLBARHET

 • Journey Towards Zero, Kindred Group
 • Spelkoll PLUS, Svenska Spel
 • Vegas Spelpaus, Svenska Spel
 • Responsible Gambling Week, AB Trav och Galopp
 • Unblurred, Spelfriheten

EFFEKT & NKI – KUNDNÖJDHET

 • Nya tipsen, Svenska Spel
 • Best Customer Experience, Betsson Group
 • Omsorgssamtal, Svenska Spel
 • Big 9, AB Trav och Galopp

MARKNADSFÖRING – KUNDNÖJDHET

 • Sveriges Roligaste Jobb, Svenska Spel
 • Singing Horses, AB Trav och Galopp
 • Vi vet vem som vinner, Svenska Spel
 • Marketing that adds value, Betsson Group

PERSON – LEDARSKAP            

 • Axel Lyckberg, Playscan AB/Svenska Spel
 • Maria Furenmo, Svenska Spel
 • Sandra Lindberg, Quickspin

ORGANISATION – LEDARSKAP

 • Sustainable Gambling Conference, Kindred Group
 • Hållbarhet i hela organisationen, Svenska Spel
 • Extra Covidstöd, Svenska Postkodlotteriet

                                                      

Maria Wennerberg Sedigh ny vd för Spelbranschens Riksorganisation

Den 30 mars håller Spelbranschens Riksorganisation, Sper, årsmöte för sina medlemmar. I samband med det tillsätts en ny vd och Maria Wennerberg Sedigh tar över ledarskapet för branschorganisationen.

Tidigare vd Jenny Nilzon har valt att lämna organisationen efter fem år, för ett nytt uppdrag utanför spelbranschen. Hon är kvar mars ut och lämnar därefter över till Maria Wennerberg Sedigh, som de senaste fyra åren har varit Senior Adviser på Sper.

− Vi i styrelsen är oerhört glada över att Maria blir den som leder Sper vidare. Hon har en unik kunskap om branschen och jag ser fram emot vårt samarbete. Självklart tycker vi att det är tråkigt att Jenny slutar och önskar henne stort lycka till i sin nya roll, säger Patrik Hofbauer ordförande för Sper och vd för Svenska Spel.

Maria Wennerberg Sedigh har mångårig erfarenhet av spelreglering från både Lotteriinspektionen och Finansdepartementet. Hon arbetade också i Spellicensutredningen som tog fram ett förslag till ny spelreglering, som resulterat i att Sverige fick en ny spellag den 1 januari 2019.

− Det känns spännande och jag är glad över att ha fått förtroendet. Jag ska fortsätta att utveckla Spers arbete med självreglering, konsumentskydd och branschens förtroende. Ett stort och roligt uppdrag, säger Maria Wennerberg Sedigh.

Spers remissyttrande angående matchfixning och olicensierat spel

Sper tillstyrker förslagen i Finansdepartementets Ds 2021:29, Åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet.

Att ändra Spellagens tillämpningsområde i enlighet med utredningens förslag kommer med all sannolikhet att innebära att bedömningen om ett onlinespel omfattas av spellagens tillämpningsområde eller inte förenklas betydligt.  

Sper anser vidare att det är oerhört viktigt att komma till rätta med matchfixning och välkomnar de förslag som nu presenteras. Lika viktigt är det att stävja spelandet på olicensierade bolag, vilket riskerar att urholka spelregleringen och därmed konsumentskyddet. Sper ställer sig därför positiv till de förslag som syftar till att stärka arbetet mot olicensierad spelverksamhet.

Sper delar även utredningens bedömning att inte höja taket för sanktionsavgiften vid överträdelser av penningtvättslagen.

Här finns hela vårt remissyttrande att läsa.