Regeringen har idag beslutat om propositionen En omreglerad spelmarknad. Förslaget innebär en ny spellag och att ett licenssystem införs. Nu närmar vi oss det vi har väntat på i många år, en ny lagstiftning som ska skapa ordning och reda på spelmarknaden. Som branschföreträdare vill jag ändå tydliggöra att lagstiftning inte kommer att lösa alla problem, säger Jenny Nilzon, VD på Sper. Sper är överlag positiva till regeringens proposition där många olika intressen och perspektiv har tagits till vara och lyssnats på. Propositionens viktigaste förslag är att konsumentskyddet stärks. Det banar väg för stora förbättringar mot hur det är och har varit.
Så här säger Regeringen på sin hemsida:
– Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet. För 14 år sedan tillsattes den första i raden av spelutredningar. Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi.
Den nu föreslagna spellagen innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga licenser och aktörer utan licens ska stängas ute. Spelen ska ha ett starkt konsumentskydd och de negativa effekterna av spelandet ska begränsas. En ny brottsrubricering, spelfusk, införs och ett särskilt samverkansråd inrättas för att komma åt matchfixningen.
Spelmarknaden delas upp mellan en konkurrensutsatt del, som främst omfattar spel online och vadhållning, en del som förbehålls spel för allmännyttiga ändamål, och som främst omfattar lotterier och bingo, samt en del som förbehålls staten och som främst omfattar de statliga kasinona och spel på värdeautomater. Skatt på licenspliktigt spel ska tas ut med 18 procent. Spel för allmännyttiga ändamål ska fortsatt vara skattebefriat. Om en spelare vinner pengar på en olicensierad spelsida ska vinsten beskattas.
– Vi förstärker Lotteriinspektionen som blir Spelinspektionen och ger myndigheten fler och vassare verktyg. Olicensierade aktörer ska stängas ute och licenshavare ska bedriva sin verksamhet i enlighet med lagen. Vi ger i dag också ett uppdrag till Statskontoret att följa upp reformen för att snabbt kunna justera lagen om målen med reformen inte uppfylls. Det är av stor vikt att en hållbar finansiering för föreningslivet inte äventyras, säger civilminister Ardalan Shekarabi.
Ytterligare några av de förslag som lämnas i propositionen
- Licenshavare ska ha en långtgående skyldighet att skydda spelarna mot överdrivet spelande.
- Höga krav på måttfullhet ska gälla vid marknadsföring av spel.
- Spelare ska kunna stänga av sig från allt spel och bonusar ska inte få erbjudas annat än vid första speltillfället.
- För att stänga ute olicensierade spelföretag införs en möjlighet att blockera betalningstransaktioner mellan spelare och olicensierade spelföretag.
- Spelinspektionen kan också förelägga internetleverantörer att upprätta varningsmeddelanden för webbplatser som erbjuder spel utan licens.
- Det ska vara kriminaliserat att främja spel utan licens, exempelvis genom reklam.
Den nya regleringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.