Utblick: nytt om lagstiftning och reglering i Europa

28 spelbolag har sökt licens i Holland

Den holländska spelmyndigheten har hittills fått 28 licensansökningar från spelbolag gällande onlinespel. De spelbolag som uppfyller alla nödvändiga villkor kommer att få en licens. Detta givet att sökanden har en adekvat policy för att förhindra spelberoende, är ett hälsosamt företag som hanterar spelansvar på ett ansvarsfullt sätt och ansluter sig till det centrala registret för självavstängning (Cruks).

Spelmyndighetens ordförande, René Jansen, är nöjd med antalet ansökningar som inkommit hittills:

−Syftet med lagen är att kanalisera spelare från olagliga spelbolag till lagliga sådana. Med det här antalet ansökningar kommer det snart att finnas ett tillräckligt attraktivt och varierat erbjudande för att uppnå detta mål.

De ansökningar som har inkommit kommer att gälla en licens för onlinespel från och med den 1 oktober. Avgiften för en licensprövning är 48 000 euro.

Ännu fler bolag på Belgiens svarta lista

Belgiens spelmyndighet har utökat sin svarta lista med ytterligare olagliga spelwebbplatser. Spelmyndigheten har, med hjälp från organisationen för finansiella tjänster, Febelfin, lagt till ytterligare 15 domäner till sin svartlista.

De flesta spelbolag som lagts till är Curacao-licensierade bolag, inklusive Viggoslots.com, Tigergaming.com, Bonkersbet.com, Librabet.com, Ridika.com och Magikslots.com, tillsammans med två Panama-licensierade spelbolag, BetOnline.ag och Sportsbetting.ag.

De mest uppmärksammade spelbolaget på listan är Coingaming Groups Sportsbet.io, en officiell vadslagningspartner till det engelska Premier League-laget Arsenal FC, och systermärket Bitcasino.io.

Under 2021 har totalt 33 nya domäner lagts till den svarta listan.

Casumo bötfällt för andra gången i UK

Den Maltabaserade onlinebolaget Casumo har för andra gången bötfällts av UK:s Gambling Commission. Casumo ska betala 6 miljoner pund i böter. Detta är andra gången bolaget bötfälls av Gambling Commission, den första var 2018 då bolaget fick en bot på 5,9 miljoner pund. Den senaste sanktionen avser en granskning av företagets verksamhet som ägde rum från oktober 2019 till januari 2020. Domen gällde såväl brister i spelansvarsarbetet som brister i arbetet mot penningtvätt.

Ny spellag i Tyskland från juli

Den 1 juli träder en ny spelreglering i kraft i Tyskland. Den nya spelregleringen avslutar år av osäkerhet på den tyska spelmarknaden genom att reglera onlinespel.

− Den nya spelregleringen är ett viktigt steg mot modern reglering, säger Mathias Dahms, ordförande för den tyska branschföreningen DSWV, men det finns också ett behov av förbättringar.

− Vi anser att de statliga databaserna för fullständig övervakning av alla konsumenter är extremt ifrågasatta ur GDPR-synpunkt. Även det faktum att särskilt populära livespel bör tillåtas på fotboll och ishockeyspel i framtiden, men däremot inte på handboll och tennis, helt missar kundernas förväntningar. Justeringar måste göras här snart.

Dahms tillade att den största utmaningen för spelbolagen i den nya regleringen kommer att vara de höga skattesatser som fastställts av statliga och federala regeringar. ”Förbundsstaterna vill beskatta alla insatser på virtuella spelautomatspel och onlinepoker – inklusive insatser gjorda med tidigare vinster. Skattesatsen på insatserna kommer att vara på 5,3 procent, vilket enligt Dahms är alldeles för hög i en internationell jämförelse.  Dahms menar att i slutändan är det bara den svarta marknaden som drar nytta av detta. Inget annat land i Europa beskattar insatserna i virtuella spelautomater, utan spelbolagens faktiska intäkter.

Källa: Gaming Intelligence