Omvärldsbevakning

Google tillåter spelappar med riktiga pengar i fler länder

I Brasilien, Frankrike, Irland och Storbritannien tillåter Google spelappar med riktiga pengar i sin Google Play-appbutik. Nu utökas detta till att gälla ytterligare 15 länder.

Utökningen av länder sker från den 1 mars, när spelappar med riktiga pengar, fantasy-sportappar och annonser relaterade till spel med riktiga pengar tillåts även i Australien, Belgien, Brasilien, Kanada, Colombia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Japan, Mexiko, Nya Zeeland, Norge, Rumänien, Spanien, Sverige, Storbritannien och USA.

Endast licensierade operatörer är berättigade att marknadsföra sina appar, som kan inkludera onlinekasinospel, sportspel, fantasy-sport och lotterier, i enlighet med regelverket i aktuellt land.

Konsumenter i UK kan dela spelåsikter i Players ‘Panel

London-noterade speloperatören Entain har etablerat Players ‘Panel som en plattform för konsumenter att dela sina åsikter om spel i Storbritannien. Storbritanniens spelregler har varit föremål för intensiv debatt under de senaste åren, med debatten som gått från att diskutera riskerna med fixed-odds betting machines i spelbutiker till farorna med onlinespel.

Debatten har ofta varit politiskt eller ideologisk, och ”Spelarpanelen” har inrättats för att ge konsumenterna en röst i eventuella framtida lagändringar.

– Att spela är ett populärt tidsfördriv för många människor, men de individer som deltar i det regelbundet och på fritiden frågas sällan om deras åsikt”, säger Grainne Hurst, företagschef på Entain.

Spelarpanelen hämtas från Enains kunder över hela Storbritannien på frivillig, obetald basis, där deltagarna kommunicerar sina åsikter till politiska beslutsfattare, intressenter och media för att ge kundens perspektiv.

Exempel på röster från Spelarpanelen

  • En av panelens deltagare, en 55-årig biblioteksarbetare från Newcastle, sa: ”Att spela är min njutning. Vissa människor går på bio eller teater eller bara tar ett par öl – alla bra sociala aktiviteter kostar lite pengar – och för mig är det bingo och sportspel. Det lilla belopp som jag är beredd att förlora kostar två pint öl i veckan och jag tycker att jag får bra valuta för pengarna. Det finns så många människor där ute som jag, och jag är glad över att få vår röst hörd genom Spelarpanelen. ”
  • Elizabeth, en 36-årig hälso- och säkerhetschef från Walsall, sa: ”Det finns massor av människor som jag som spelar lite slots och bingo för skojs skull. Hittills har vi inte fått vår rösthörd i den ”elitistiska” debatten om spel – även om det är vår hobby som diskuteras. Ingen vill se barn spela eller att människor utsätter sig för riskspelande, men valfrihet och personligt ansvar är också väldigt viktigt. Det måste finnas mer som kan göras för att skydda människor, men vi måste få rätt balans. ”

I samband med lanseringen av panelen har Entain släppt slutsatserna från sin nationella enkät som visar att 73 procent av spelarna anser att vadslagning och spel är en normal fritidsaktivitet, där 79 procent anser att individer ska vara fria att välja vilka fritidsaktiviteter de deltar i. Undersökningen av 1 500 Entain-spelare fann också att 81 procent anser att individer ska vara fria att bestämma om de vill spela eller inte och 68 procent ansåg att individer ska vara fria att bestämma hur mycket de spelar.

Integritetsfrågor var ett bekymmer för 73 procent av spelarna, och 45 procent uppgav att de skulle överväga att spela på den svarta marknaden om de var tvungna att visa hur stor deras inkomst är för att kunna spela.

Finland föreslår obligatorisk identifiering för alla spelare

Ett förslag med obligatorisk identifiering är en del i Finlands regeringens översyn av lotterilagen och syftar till att öka konsumentskyddet och stärka spelmonopolet för statligt ägda Veikkaus.

Obligatorisk identifiering har utvidgats från att gälla vid onlinespel till att också gälla för Veikkaus landbaserade spelmaskiner (from. 12 januari) och förslaget innebär att det kommer att utvidgas till andra spel i början av 2023, följt av skraplotter i början av 2024.

Regeringens pågående ansträngningar för att förhindra europeiskt licensierade operatörer från att erbjuda onlinespel till finska konsumenter föreslås stärkas genom användning av betalningsblockering och upprätthållande en ”svartlista” över olicensierade operatörer.

Förslaget syftar också till att vända minskande intäkter för Veikkaus genom att inrätta ett nytt dotterbolag med uppgift att tillhandahålla spelprodukter och tjänster till andra företag.

Veikkaus förväntar sig att förslaget med obligatorisk ID-verifiering och andra spelansvarsåtgärder, såsom förlustbegränsningar på landbaserade spelmaskiner, kommer att minska spelarnas förluster med så mycket som € 300 miljoner per år.

Förslagen är föremål för ett offentligt samråd som avslutas den 5 februari, med lagstiftningsförslag till parlamentet i juni.

Källa: Gaming Intelligence