Senaste internationella omvärldsbevakningen

Här är några intressanta spelhändelser i välden från den senaste tiden:

Holland påbörjar licensgivning för onlinebolag

Den nederländska spelmyndigheten har bekräftat att den påbörjar licensiering av onlineoperatörer den 1 juli 2020. Datumet för införandet av en licensmodell har nu ännu en gång skjutits på. Det nya datumet för ikraftträdandet av lagstiftningen är satt till 1 januari 2021 (licensgivningen påbörjas den 1 juli 2020). Spelmyndigheten ser nu gärna att spelbolag uttrycker sitt intresse för en licens genom att fylla i “jag skulle vilja bli en licensinnehavare” registreringsblankett på spelmyndighetens webbplats.

Myndigheten menar att det är viktigt för dem att veta hur många licensansökningar de kan förvänta sig i framtiden. Med den informationen kan de organisera licensprocessen ordentligt. Det ligger både i myndighetens och bolagens intresse att det blir en smidig process.

Razzior mot matchfixning i Spanien

Den spanska polisen har gjort flera razzior som kan leda till arrestering av 11 personer, inklusive tidigare och nuvarande spelare från La Liga, samt en klubbpresident och chef

Enligt polisen har de som fixat matcher koncentrerat sig på matcher i början av och i slutet av ligasäsongen och närmat sig en spelare, helst en lagkapten, för att komma överens om att fixa matchen. Matchfixningen har avsett många händelser, så som halvtid- och heltidsresultat samt antal hörnor.

Avsikten har varit att matchfixaren betalar spelaren (ofta lagkaptenen) hälften av det överenskomna beloppet före den match som de kommit överens om ska manipuleras och resten av pengarna betalas när det förutbestämda resultatet har levererats.

Nya regler för onlinebetting i södra Australien

South Australia har infört nya regler för onlinebetting för att skydda personer med risk för spelproblem. De nya reglerna innebär bl.a. att onlinebolag inte längre får skicka direkta marknadsföringskampanjer till kunder i södra Australien såvida inte kunden har gett sitt samtycke. Andra former av erbjudanden är redan otillåtna som exempelvis olika former av belöningar för att öppna ett konto eller spela mer.

South Australia har rapporterat en betydande ökning av antalet personer som bettar online. De menar också att onlinebetting lockar unga spelare och de menar vidare att onlinebetting oftare leder till spelproblem än andra spelformer.

Senator i Missouri vill förbjuda försäljning av lootboxar

En senator i Missouri har i en proposition föreslagit att kongressen ska förbjuda försäljning av lootboxar i onlinespelprodukter. Förslaget innebär bl.a. ett förbud mot försäljning av lootboxar, senatorn från Missouri menar att det är bara en ”missbruksekonomin” som kan producera en affärsmodell som förlitar sig på att placera ett kasino i händerna på varje barn i Amerika med målet att få dem desperat anslutna till spelet.”

Förslaget skulle göra det olagligt för en speloperatör att erbjuda pay-to-win-mikrotransaktioner eller lootboxar i spel där bolaget eller leverantören mycket väl vet att användarna är under 18 år.

Denna begränsning skulle gälla för alla spelbolag och spelleverantörer som erbjuder spelet online med en online kundbas på mer än 1000 användare per år, med undantag för vanliga abonnemangsavgifter som krävs för att få tillgång till spelet eller för att gå vidare till nästa spelnivå.

 

Källa: Gaming Intelligence