Omvärlden: skärpt verifiering i UK, Isle of Man nav för blockchai och nytt lotteri i Sverige

Tillstånd för nytt rikslotteri i Sverige

Spelinspektionen har beviljat tillstånd för ett nytt svenskt rikslotteri som heter Världens Chans, där Suicide Zero är en av nio förmånstagare. Målet under 2019 är att engagera 100 000 personer att ge en krona om dagen, vilket möjliggör 2 miljoner kronor till varje organisation för att utveckla verksamheten och hjälpa fler.

– Finansiering är en av våra största utmaningar. Därför är detta initiativ enormt värdefullt. Vi ser det också som en bra plattform för oss att nå ut bredare med våra budskap, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

Brittiska spelmyndigheten inför hårdare regler för identitetskontroll av onlinespelare

Licensierade bolag i UK måste verifiera en kundidentitet innan kunden får sätta in pengar på sitt konto eller spela med egna pengar eller kampanjkrediter. Detta innebär att ange minst namn, ålder, adress och födelsedatum. De nya reglerna träder i kraft den 7 maj 2019 och är utformade för att minska möjligheten för ungdomar att spela och uteslutna ”gamers” från att delta i onlinespel om pengar men det kommer även att gälla gratisspel. Licensinnehavarna måste också informera kunderna, före insättning, om eventuell ytterligare information som kan komma att krävas. Spelmyndigheten menar att förändringarna kommer att hjälpa operatörer att bli bättre på att förhindra skada och upptäcka brottslig verksamhet eftersom de kommer att få mer information om sina kunder. Ändringarna kommer också att innebära att operatörer inte kan kräva ID-dokument som villkor för att betala ut vinster till spelarna eftersom operatörerna med denna ändring har fått denna information från spelarna i ett tidigare skede.

Isle of Man har bildat ett “Blockchain Office” för att bli internationellt blockchain-nav

Blockchain Office kommer att vara ett unikt nav som är inriktat på en växande blockchain-sektor och för att underlätta dialogen mellan företag och tillsynsmyndigheter samt att hjälpa blockchain-plattformar att utforma och framtidssäkra sina koncept i enlighet med relevant lagstiftning. Detta som ett led i ett stort nytt engagemang för jurisdiktion att bli ett internationellt nav för blockchain-företag. Kontoret kommer också att tillhandahålla expertis, vägledning och marknadsföringshjälp, samt att underlätta och uppmuntra samarbete mellan företag.

Blockchain och iGaming-sektorn är redan nära knutna till varandra i Isle of Mans lagstiftning där det är tillåtet att spela med virtuella valutor hos licensierade operatörer.